Soenil Bahadoer


An introduction to wine

Afleveringen
Afleveringen
Bekijk masterclass
Bekijk masterclass

Sluit een lidmaatschap af en krijg 12 maanden lang toegang tot alle masterclasses! Nu slechts € 2,99 p/m (jaarlijks gefactureerd).

OVER DEZE MASTERCLaSS

Over de sommelier

Na zijn sommelier studies en talloze ervaringen bij een aantal gerenommeerde restaurants weet Gianluca di Taranto als geen ander hoe je een goede fles wijn herkent en ervan kunt genieten. Tijdens zijn carrière heeft hij inmiddels duizenden verschillende wijnen geproefd en weet dus precies waar hij op moet letten als het gaat om het ruiken, walsen en proeven van wijn. Hij is dan ook de perfecte leermeester voor deze masterclass waarin hij de basis principes rondom wijn uitlegt. Zo krijg je een uniek kijkje op een prachtige wijngaard in de buurt van Antwerpen en wordt je meegenomen in het process van wijnmaken. Verder leert Gianluca je hoe je het juiste glaswerk selecteert, de feitjes en fabels over kurken en schroefdoppen, en welke wijnen gedecanteerd moeten worden en in welk soort karaf. Ook de basis principes van witte wijn, rode wijn en rosé worden behandeld in deze speciale masterclass. Het kon natuurlijk niet uitblijven dat Gianluca ook een aantal tips zou geven hoe je de perfecte wijn uitkiest bij een gerecht. Zo kun je een Cheflix diner nu helemaal compleet maken met bijpassende wijnen. Allerbelangrijkst leert Gianluca hoe je van een wijn kunt genieten, hoe je goed kunt proeven en je voorkeur kunt ontdekken, zodat je wijn nog meer leert waarderen.

Gianluca di Taranto groeide op in België, waar de gastronomische geneugten van het leven hem van jongs af aan al werden bijgebracht door zijn Italiaanse ouders. Zijn vader nam hem vaak mee naar toonaangevende wijndomeinen in Italië, toen nog tegen zijn zin in. Op zijn veertiende startte Gianluca als vaste kracht in het restaurant van zijn ouders, Spiga d’Oro, waar hij met steeds meer plezier en passie naar wijn begon te kijken. Gebeten door het vak, besloot hij niet veel later een driejarige opleiding tot sommelier te volgen waarna hij de unieke kans kreeg om aan de slag te gaan als sommelier van restaurant Zilte*** in Antwerpen. In 2014 kreeg hij een nieuwe uitdaging aangeboden om sommelier te worden van The Jane in Antwerpen. Nog geen jaar later ontving het restaurant haar eerste ster en in 2016 zelfs een tweede. Tijdens de zomervakanties van The Jane volgde Gianluca verschillende stages bij ‘s werelds beste restaurants als Piazza Duomo*** en Osteria Francescana***. De internationale ervaringen zorgden er mede voor dat hij in 2018 ‘Gault & Millau Benelux Sommelier van het jaar’ werd en in 2019 en 2020 werd hij verkozen tot Beste Sommelier van België. In 2020 werd hij toegelaten tot het prestigieuze Institute of Masters of Wine in Londen waar hij tot op heden de ultieme uitdaging is aangegaan om ‘Master of Wine’ te worden.

Wijnbox met wijnen uit de masterclass

Speciaal voor deze masterclass zijn twee prachtige wijnboxen samengesteld uit het cool climate assortiment van Vinetiq; de wijnwinkel van wijndomein Valke Vleug. Ideaal om zelf te proeven en het optimale uit de masterclass te halen!

Bekijk de wijnbox

AFLEVERINGEN

Maak kennis met Gianluca

Gianluca di Taranto – 11m • Ontdek welke paden Gianluca bewandelde om zijn wijnkennis te vergroten en hoe hij uiteindelijk werd toegelaten tot het prestigieuze Institute of Masters of Wine. Ook vertelt hij wat je kunt verwachten van zijn masterclass en wat hij hoopt dat je ervan leert. “Na het zien van mijn masterclass ben je niet direct een meester sommelier, maar je voelt je er hopelijk wel een.”

Philosophy of wine making

Gianluca di Taranto – 9m • Gianluca wilt graag laten zien hoeveel werk en passie er in een fles wijn zit en neemt je daarom mee naar een ontmoeting met wijnmaker Pieter Raeymaekers. Op het prachtige Wijndomein Valke Vleug bespreken ze samen de philosophie achter het maken van wijn en laat Pieter zien met welke factoren je allemaal rekening moet houden wanneer je wijn produceert in een cool climate.

The importance of glassware

Gianluca di Taranto – 4m • Iedere wijnliefhebber die zijn wijn koestert, moet investeren in het juiste glaswerk. Want al ontkurk je de mooiste fles uit de kelder, in het verkeerde glas zal de wijn niet volledig tot zijn recht komen. Gianluca laat de verschillende vormen zien en legt uit waar je nou écht op moet letten wanneer je nieuwe wijnglazen wilt aanschaffen.

Corks and screwcaps

Gianluca di Taranto – 7m • Een lange tijd kampte de schroefdop met een imagoprobleem. Het zou namelijk impliceren dat het waarschijnlijk een ‘goedkope hoofdpijn wijn’ zou zijn. Maar inmiddels is dat imago schoongepoetst en krijgt de schroefdop steeds vaker de voorkeur van de wijnmaker. Gianluca licht toe wat de verschillen nou precies zijn en hoe je de flessen eigenlijk hoort te openen.

Decanting and Aeration

Gianluca di Taranto – 3m • Kwaliteitswijnen, rood én wit, kunnen in hun jonge jaren nog wel eens ontoegankelijk zijn. Door de wijn over te schenken in een karaf met lange hals en een brede buik komt de wijn uitbundig in aanraking met zuurstof. Hierdoor komen de aroma’s mooi vrij en zal de wijn veel beter smaken. Gianluca legt uit welk karaf je het beste kan gebruiken voor bepaalde soorten wijn.

The basics of white wine

Gianluca di Taranto – 9m • In deze aflevering brengt Gianluca je de basis van witte wijn bij aan de hand van drie verschillende stijlen; light-bodied, medium-bodied and full-bodied. Hij legt uit hoe je aan de geur, kleur, smaak, alcoholpercentage en herkomst van een wijn de stijl kan herkennen. Er worden verschillende wijnen uitgelicht waarmee je straks thuis gemakkelijk de stijl van een wijn kunt onderscheiden.

The basics of red wine

Gianluca di Taranto – 10m • Ook rode wijnen kunnen worden onderverdeeld in light-bodied, medium-bodied en full-bodied. Gianluca laat zien dat het druivenras van een rode wijn niet direct bepaald welke stijl de wijn heeft, daar komt veel meer bij kijken. Aan de hand van 1 druivenras maar 3 verschillende flessen benadrukt hij het belang van bodem, klimaat, variëteiten, en regio’s. Zo kan 1 soort druif dus drie verschillende stijlen aannemen.

Champagne & sparkling wines

Gianluca di Taranto – 14m • Champagne en andere mousserende wijnen als cava en prosecco zijn onmisbaar op speciale gelegenheden en feesten. Vaak wordt de kurk van de fles af geschoten als er iets te vieren valt maar dat is natuurlijk niet de juiste manier om zo’n fles te openen. Gianluca legt uit hoe het wél moet en licht de drie belangrijkste productiemethodes toe.

The basics of rosé

Gianluca di Taranto – 5m • Een rosé wijn wordt bereid uit blauwe druiven, soms zelf in combinatie met witte druiven en krijgt haar ietwat bescheiden kleur doordat de schillen van de druiven eerder uit het bereidingsprocess worden verwijderd dan bij een rode wijn. Gianluca licht drie methodes toe aan de hand van drie verschillende wijnen en laat je daarbij zien hoe groot het verschil daarbij in kleur kan zijn.

Sweet wines

Gianluca di Taranto – 7m • Volgens Gianluca worden dessert wijnen wereldwijd ondergewaardeerd. En dat is zonde want als je al een heel diner lang aan het genieten bent van fantastische wijnen dat wil je dat natuurlijk voortzetten bij het dessert. Tijdens deze aflevering laat Gianluca een aantal fantastische dessertwijnen zien en beschrijft hij hoe de verschillende wijnen worden gemaakt en hoe ze smaken.

Tasting techniques

Gianluca di Taranto – 6m • Kijken, walsen, ruiken en proeven. Vier onmisbare stappen die je moet nemen wanneer je een wijn beoordeelt. Gianluca laat zien hoe je in de basis een wijn proeft en hoe smaak, aroma, zuurgraad, structuur en textuur je helpen om wijnen te gaan herkennen. Het vraagt wel wat oefening maar het voordeel is dat je heerlijk kunt genieten van allemaal mooie wijnen.

Get to know Chardonnay

Gianluca di Taranto – 8m • You love it or you hate it. Maar dat laatste is vaak onterecht want inmiddels kunnen we Chardonnay niet zomaar over één kam scheren. Naast hout gelagerde exemplaren en boterige varianten heb je tegenwoordig ook heerlijke frisse Chardonnays. De druif voelt zich in vrijwel elk klimaat thuis en is daarom ongekend populair bij wijnmakers. Gianluca licht de veelzijdigheid van Chardonnay toe aan de hand van 3 voorbeelden.

Get to know Syrah

Gianluca di Taranto – 6m • Net als Chardonnay is ook Syrah een zeer veelzijdige druif. Ze kan op veel plekken groeien en daarom vind je de druif dan ook over de hele wereld. Wanneer de wijn uit een koel wijngebied komt wordt vaak gesproken over een Syrah, het tweelingzusje Shiraz komt uit de warmere wijngebieden. Gianluca laat 2 Syrahs zien met uiteenlopende eigenschappen.

Food & Wine pairings

Gianluca di Taranto – 8m • In deze aflevering licht Gianluca aan de hand van verschillende soorten spijs toe hoe je de juiste wijn hierbij matcht. Ga je bijvoorbeeld voor ‘What grows together, goes together?’, een wijn uit dezelfde regio als de spijs, met overeenkomende smaken. Of kies je juist voor contrasterende smaken die vervolgens elkaar versterken?

GIANLUCA DI TARANTO • (11:26)

Meet Gianluca

Ontdek welke paden Gianluca bewandelde om zijn wijnkennis te vergroten en hoe hij uiteindelijk werd toegelaten tot het prestigieuze Institute of Masters of Wine. Ook vertelt hij wat je kunt verwachten van zijn masterclass en wat hij hoopt dat je ervan leert. “Na het zien van mijn masterclass ben je niet direct een meester sommelier, maar je voelt je er hopelijk wel een.”

GIANLUCA DI TARANTO • (09:31)

Philosophy of wine making

Gianluca wilt graag laten zien hoeveel werk en passie er in een fles wijn zit en neemt je daarom mee naar een ontmoeting met wijnmaker Pieter Raeymaekers. Op het prachtige Wijndomein Valke Vleug bespreken ze samen de filosofie achter het maken van wijn en laat Pieter zien met welke factoren je allemaal rekening moet houden wanneer je wijn produceert in een cool klimaat.

GIANLUCA DI TARANTO • (04:08)

The importance of glassware

Iedere wijnliefhebber die zijn wijn koestert, moet investeren in het juiste glaswerk. Want al ontkurk je de mooiste fles uit de kelder, in het verkeerde glas zal de wijn niet volledig tot zijn recht komen. Gianluca laat de verschillende vormen zien en legt uit waar je nou écht op moet letten wanneer je nieuwe wijnglazen wilt aanschaffen.

GIANLUCA DI TARANTO • (06:52)

Corks and screwcaps

Een lange tijd kampte de schroefdop met een imagoprobleem. Het zou namelijk impliceren dat het waarschijnlijk een ‘goedkope hoofdpijn wijn’ zou zijn. Maar inmiddels is dat imago schoongepoetst en krijgt de schroefdop steeds vaker de voorkeur van de wijnmaker. Gianluca licht toe wat de verschillen nou precies zijn en hoe je de flessen eigenlijk hoort te openen.

GIANLUCA DI TARANTO • (02:58)

Decanting and aeration

Kwaliteitswijnen, rood én wit, kunnen in hun jonge jaren nog wel eens ontoegankelijk zijn. Door de wijn over te schenken in een karaf met lange hals en een brede buik komt de wijn uitbundig in aanraking met zuurstof. Hierdoor komen de aroma’s mooi vrij en zal de wijn veel beter smaken. Gianluca legt uit welk karaf je het beste kan gebruiken voor bepaalde soorten wijn.

GIANLUCA DI TARANTO • (09:40)

The basics of white wine

In deze aflevering brengt Gianluca je de basis van witte wijn bij aan de hand van drie verschillende stijlen; light-bodied, medium-bodied and full-bodied. Hij legt uit hoe je aan de geur, kleur, smaak, alcoholpercentage en herkomst van een wijn de stijl kan herkennen. Er worden verschillende wijnen uitgelicht waarmee je straks thuis gemakkelijk de stijl van een wijn kunt onderscheiden.

GIANLUCA DI TARANTO • (10:08)

The basics of red wine

Ook rode wijnen kunnen worden onderverdeeld in light-bodied, medium-bodied en full-bodied. Gianluca laat zien dat het druivenras van een rode wijn niet direct bepaald welke stijl de wijn heeft, daar komt veel meer bij kijken. Aan de hand van 1 druivenras maar 3 verschillende flessen benadrukt hij het belang van bodem, klimaat, variëteiten, en regio’s. Zo kan 1 soort druif dus drie verschillende stijlen aannemen.

GIANLUCA DI TARANTO • (14:04)

Champagne & sparkling wines

Champagne en andere mousserende wijnen als cava en prosecco zijn onmisbaar op speciale gelegenheden en feesten. Vaak wordt de kurk van de fles af geschoten als er iets te vieren valt maar dat is natuurlijk niet de juiste manier om zo’n fles te openen. Gianluca legt uit hoe het wél moet en licht de drie belangrijkste productiemethodes toe.

GIANLUCA DI TARANTO • (05:03)

The basics of rosé

Een rosé wijn wordt bereid uit blauwe druiven, soms zelf in combinatie met witte druiven en krijgt haar ietwat bescheiden kleur doordat de schillen van de druiven eerder uit het bereidingsproces worden verwijderd dan bij een rode wijn. Gianluca licht drie methodes toe aan de hand van drie verschillende wijnen en laat je daarbij zien hoe groot het verschil daarbij in kleur kan zijn.

GIANLUCA DI TARANTO • (07:08)

Sweet wines

Volgens Gianluca worden dessert wijnen wereldwijd ondergewaardeerd. En dat is zonde want als je al een heel diner lang aan het genieten bent van fantastische wijnen dat wil je dat natuurlijk voortzetten bij het dessert. Tijdens deze aflevering laat Gianluca een aantal fantastische dessertwijnen zien en beschrijft hij hoe de verschillende wijnen worden gemaakt en hoe ze smaken.

GIANLUCA DI TARANTO • (06:18)

Tasting techniques

Kijken, walsen, ruiken en proeven. Vier onmisbare stappen die je moet nemen wanneer je een wijn beoordeelt. Gianluca laat zien hoe je in de basis een wijn proeft en hoe smaak, aroma, zuurgraad, structuur en textuur je helpen om wijnen te gaan herkennen. Het vraagt wel wat oefening maar het voordeel is dat je heerlijk kunt genieten van allemaal mooie wijnen.

GIANLUCA DI TARANTO • (08:13)

Get to know Chardonnay

You love it or you hate it. Maar dat laatste is vaak onterecht want inmiddels kunnen we Chardonnay niet zomaar over één kam scheren. Naast hout gelagerde exemplaren en boterige varianten heb je tegenwoordig ook heerlijke frisse Chardonnays. De druif voelt zich in vrijwel elk klimaat thuis en is daarom ongekend populair bij wijnmakers. Gianluca licht de veelzijdigheid van Chardonnay toe aan de hand van 3 voorbeelden.

GIANLUCA DI TARANTO • (06:01)

Get to know Syrah

Net als Chardonnay is ook Syrah een zeer veelzijdige druif. Ze kan op veel plekken groeien en daarom vind je de druif dan ook over de hele wereld. Wanneer de wijn uit een koel wijngebied komt wordt vaak gesproken over een Syrah, het tweelingzusje Shiraz komt uit de warmere wijngebieden. Gianluca laat 2 Syrahs zien met uiteenlopende eigenschappen.

GIANLUCA DI TARANTO • (08:38)

Food & Wine pairings

In deze aflevering licht Gianluca aan de hand van verschillende soorten spijs toe hoe je de juiste wijn hierbij matcht. Ga je bijvoorbeeld voor ‘What grows together, goes together?’, een wijn uit dezelfde regio als de spijs, met overeenkomende smaken. Of kies je juist voor contrasterende smaken die vervolgens elkaar versterken?

Meer masterclasses

Iedere maand een nieuwe masterclass

Bekijk alle masterclasses

ONLINE MASTERCLASSES

De beste Michelinsterren chefs leren jou aan de hand van unieke masterclasses de sterren van de hemel te koken. De masterclasses zijn voor elk niveau geschikt.

LEER VAN DE
MEESTERs

Jacob Jan Boerma***, Stefan van Sprang**, Erik van Loo**, Ron Blaauw**, Soenil Bahadoer**, Jonathan Zandbergen* en anderen nemen jou mee in hun unieke Michelin masterclasses.

Onbeperkt
kijken

Krijg 12 maanden onbeperkt toegang tot alle masterclasses, recepturen en kooktechnieken van de meesters. Nu slechts € 2,99 p/m (jaarlijks gefactureerd).

Bekijk alle masterclasses

Inclusief

  • Exclusieve masterclasses van de beste Michelinchefs van Nederland

  • 12 maanden lang toegang tot alle masterclasses

  • Leer speciale kooktechnieken

  • Stream overal op desktop, smartphone, tablet en TV

  • Inclusief recepturen en handige boodschappenlijstjes

  • Toegankelijk voor iedereen

Start direct
Start direct

Reviews

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ontvang het allerlaatste nieuws over nieuwe masterclasses en meer!

Je hebt je aangemeld voor onze nieuwsbrief. We houden je op de hoogte bij nieuwe masterclasses of ander nieuws!
Er ging iets mis bij het aanmelden. Probeer het opnieuw.

VEELGESTELDE VRAGEN

Staat je vraag hier niet tussen? Bekijk het Helpcentrum of neem gerust contact met ons op, we helpen je graag verder!

Algemeen

Cheflix is een splinternieuw streaming platform waar de beste Michelinsterren chefs jou via online masterclasses leren om thuis de sterren van de hemel te koken.

Unieke masterclasses van de beste Michelinsterren chefs met o.a. Jacob Jan Boerma***, Stefan van Sprang**, Erik & Juliën van Loo**, Ron Blaauw**, Soenil Bahadoer**, Jonathan Zandbergen* en meer! De masterclasses worden prachtig weergegeven met mooie close-ups zodat het net lijkt alsof de chef naast je staat terwijl je aan het koken bent.

De Michelinsterren chefs laten je met passie zien dat koken op topniveau helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Je leert alle tips, valkuilen, trucs en geheimen zodat ook jij fantastische gerechten op Michelin niveau leert te bereiden.

Zeker niet! De Michelinsterren chefs laten je stap voor stap zien hoe je de recepten bereidt. De masterclasses zijn voor elk niveau toegankelijk. Je hebt geen kook ervaring nodig.

Bovendien is elke masterclass voorzien van uitgeschreven receptuur met daarbij een handige boodschappenlijst zodat je snel zelf aan de slag kunt.

Je kunt de masterclasses vanaf elk apparaat bekijken (zoals bijvoorbeeld je smartphone, tablet, laptop of TV), zolang je maar verbonden bent met het internet. Het is niet mogelijk om de masterclasses te downloaden om offline te bekijken.

Betalen & Lidmaatschap

Het Cheflix lidmaatschap kost nu €2,99 p/m. Het eerste jaar wordt dit bedrag als jaarbedrag gefactureerd (€35,88). Na 1 jaar is het abonnement per maand opzegbaar.

Met het lidmaatschap heb je onbeperkt toegang tot alle masterclasses en recepturen. Ook kun je alle nieuwe masterclasses bekijken, zolang je lidmaatschap geldig is.

Betalen kan gemakkelijk en veilig via iDeal, PayPal, Apple Pay of creditcard. Hiervoor gebruiken wij Mollie als onze betaalprovider.

Je Cheflix lidmaatschap is 12 maanden geldig. Er geldt 1 maand opzegtermijn. Je kunt je abonnement eenvoudig opzeggen via hello@cheflix.com, met vermelding van je bestelnummer. Je bestelnummer vind je in de orderbevestiging en op de ‘Mijn Account’ pagina.

Na ontvangst van je e-mail zullen wij je opzegging bevestigen.